zondag 6 november 2016

5

 

We blijven de kust volgen, want daar is de weg interessanter dan de saaie wegen van het binnenland. Daar zie je alleen maar pampa. Graslanden of struikgewas, eindeloos lang. Dit land is hier en daar nog vlakker en saaier dan stukken van Australië. En toch heeft die saaiheid ook wel weer zijn charme. Je gedachten kunnen er lekker op wegdromen.
Als er een weg langs de kust loopt heeft die toch onze voorkeur. Fijn om dan af en toe de zee te zien.

In Bahia Blanca gaan we weer eens op een camping staan. Die stelt niet veel voor maar de douche is okee en bij zo’n stad sta je dan net even wat relaxter. We lezen dat er verderop naar het zuiden een dorpje is met veel rotspapagaaien. Daar gaan we heen en het is inderdaad een prachtig schouwspel. Duizenden gekleurde papagaaien die hier in de zandstenen rotswand aan het strand nestelen. Het zijn luidruchtige vliegacrobaten.


De weg vanaf El Condor naar las Grutas is gravel en kronkelt hier en daar door de duinen. De cruiser is dan al iets meer in zijn element en wij met hem. Ondanks dat we heel af en toe een visser op het strand zien overheerst het gevoel van afgelegenheid van dit gebied.
Het lijkt me een mooie plek om opnames te maken met de drone die achter de auto aan vliegt. Ook achteruitvliegend de auto van voren gefilmd lukt al best aardig, hoewel manoevreren dan een stuk lastiger is. Aan het eind van de dag vinden we weer een mooi plekje langs de weg. Deze keer aan de andere kant, van de zee vandaan. Even geen branding horen is ook wel lekker. Omdat het goed beschut is tegen de wind, is het volkomen stil, op de vogeltjes na dan.

In Las Grutas willen we even internetten, maar het is typisch een vakantiedorp en zo voor het seizoen bijna uitgestorven. We vinden geen wifi en gaan maar weer rijden. Omdat we laat zijn vertrokken, wat eigenlijk altijd wel gebeurt, halen we de volgende stad Puerto Maldryn niet en vinden we een slaapplaats achter een bezinestation met wifi. Het is een aangename plek onder de bomen, jammer dat er overal vuilnis ligt. De Argentijnen maken er een enorme zooi van, eigenlijk bijna overal waar je komt. Wat dat betreft echt nog een derdewereld-land. We komen hier ook weer het duitse stel tegen dat we onderweg ook al een keer weer zagen. Even weer bijkletsen. Zij gaan ook naar Peninsula Valdes, iedereen eigenlijk, want er is daar veel te zien. Het is één van de wildlife-hotspots in Zuid-Amerika. Walvissen, pinguins, guanaco’s en orka’s. De walvos die hier voorkomt is de zuidkaper, de Southern Right Whale. Zo genoemd omdat het voor de walvisvaarders de 'right' walvis was om te vangen. Makkelijk te vangen en vol kostbare walvisolie.

 

In Puerto Madryn doen we inkopen en hebben dan nog tijd om door te rijden. Op het schiereiland is nog een dorpje, Puerto Pyramides. Toeristisch maar het ziet er allemaal gezellig uit. Winkeltjes, internet dat het af en toe doet. Op Valdes mag er niet wild gekampeerd worden, op één plek na, waar het wel gedoogd wordt. Daar, op Punte Pardelas, treffen we een aantal overlandtrucks en campers. De eerste verzameling tot nu toe. 

 
De baai is een heel aparte plek, kaal en omringd door steile wanden en heuvels. Met het blauwe water van de zee heeft het iets heel moois. Het duurt niet lang of we zien onze eerste walvissen. Een moeder met jong en ze komen tot wel 10 meter van ons af. We horen dat we geluk hebben ze direkt al zo dichtbij te zien.

 

De drone komt ook hier weer geweldig van pas. Je kunt de walvissen zien zoals je dat vanaf de kant nooit lukt. Ik wacht tot ze weer wat verder van de kust af zijn om er boven te vliegen, om niet de andere gasten te storen. 

 



We blijven hier zeker een week staan want de sfeer onder de overlanders is heel gemoedelijk en het is gewoon een heerlijke plek om te staan. Het kan wel enorm hard waaien hier, maar dat hoort er bij. Sommige dagen is er maar eventjes één walvis, andere dagen zijn er meer en blijven ze lang. We willen ook nog de rest van het schiereiland zien, daar zijn we nog niet eens aan toe gekomen. Heerlijk om alle tijd te hebben ...en te nemen.

De dagen worden soms afgesloten met waanzinnig mooie zonsondergangen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten